Ett pandemiprojekt
Våren 2021 fick jag i uppdrag av produktionsbolaget Hamark Film att skriva manus till och programleda utbildningsserien Konstmusikens historia, sex avsnitt om ca 15 min vardera som riktar sig till högstadiet. Vi rör oss från antiken fram till idag och med hjälp av intervjuer, musikexempel, dråpliga historier, animation och ren och skär entusiasm berättas historien om hur den ”klassiska musiken” egentligen uppkommit och utvecklats. Manusförfattande och filmning skedde mer eller mindre parallellt och under ett halvår drog jag med mig filmteamet på kammarmusikfestival, ner i orkesterdiket på Folkoperan, till Konserthuset, Kristinehovs Malmgård m fl lämpliga inspelningsplatser. Ett fantastiskt roligt (och lärorikt!) projekt och tack vare fina musiker- , tonsättare- och musikvetarkollegor samt Konserthuset Plays filmer, som vi så generöst fick använda oss av, blev det riktigt fint. Tyvärr är inte filmerna tillgängliga för allmänheten men är du lärare kan du registrera dig för en gratis provmånad på denna sida: https://www.filmochskola.se/filmnavet/k/konstmusikens-historia/konstmusikens-historia–antiken-medeltiden-och-renassansen/
Salongen
– en teaterkonsert
År 1919 går lagförslaget om kvinnlig rösträtt igenom och i januari 2022 tar de första kvinnorna plats i Riksdagen. Var befinner vi oss idag – hundra år senare?
Salongen är en musikalisk salong som undersöker skapande kvinnors villkor då och nu. Texten utgår från ett fiktivt kvinnoöde inspirerat av Clara Schumann – en tonsättare, musiker, mamma och fru som trots tidens uppfattning om det privata kontra offentliga försörjde både sig själv och sin man Robert på att spela. Unik för sin tid och kanske även för vår. Successivt förskjuter texten fokus. Vi reser vi i tiden och hamnar hos en nutida Clara som tampas med att sammanfoga arbete, familj och kärlek. Berättelsen om Clara – den äldre och den yngre – blir en spegel i vilken vi alla kan reflektera nutiden. Liksom det faktum att hundra år har gått sedan Sverige blev demokrati! Under en timmes salong får publiken – med Karolina Weber Ekdahl och Karin Haglund som ciceroner – ta del musik av kvinnliga tonsättare som Alice Tegnér, Amanda Maier, Lili Boulanger, Fanny Mendelssohn, Rebecca Clarke, Elfrida Andrée och så Edvard Grieg.
Målsättningen med projektet är att med historien som medel öppna för reflektion kring skaparvillkor då och nu, kring konstnärskap, uttryck, identitet och frigörelse. Vi använder oss av begreppet ”teaterkonsert” då syftet med detta projekt är att med nya grepp, text och musik i samklang, föra såväl oss själva som artister samt publiken närmre musiken och dess ursprung.
MANUS: Hedvig Ljungar
REGI: Martin Hasselgren
Premiären ägde rum på Hallwylska museet kl 19 den 7:e maj 2019.
Trailer Salongen klicka här
För beställare och arrangörer: se evenemangets sida hos Scenkonstportalen här
Stråkkvartetten Indrakvartetten bildades 1998 när dess medlemmar studerade på Musikhögskolan i Malmö. Indrorna kom efter det att både studera och konsertera flitigt tillsammans, både i Sverige och utomlands. År 2001 och 2006 var kvartetten Long Term Residents vid välrenommerade Banff Centre for the Arts i Kanada. De deltog i mästarkurser med bl.a. Amadeuskvartetten, Chilingiriankvartetten, Milan Skampa (Smetanakvartetten) och professor Hatto Beyerle (ursprunglig altviolinist i Alban Bergkvartetten). 2001-2003 studerade Indrakvartetten som för Mats Zetterqvist vid Edsberg/Kungliga Musikhögskolan och tog på senare år även lektioner för professor Johannes Meissl, J. Haydn Institut für Kammermusik u. Spezialensembles i Wien.
Indrakvartetten har framträtt vid många musikfestivaler, bl.a. Musik i Kullabygden, Kulturfestival på Åland, West Cork Chamber Music Festival (Irland), Sandvikens kammarmusikfestival och Europäisches Kulturforum (Österrike), samt turnerat i Norge, Estland, Lettland Litauen och Italien. Kvartetten har också medverkat i Lars Noréns pjäs “Tyst musik” i Riksteaterns regi och var flitigt engagerade av kammarmusikföreningar runtom i Sverige. Indrorna har fått ett flertal stipendier och utmärkelser, bl.a. från Confidencen och Anders Wall/Girestastiftelsen och 2002 blev kvartetten stipendiater vid Riksförbundet Sveriges Kammarmusikarrangörers “Ung&Lovande”-biennal i Västerås. Kvartetten har vid ett flertal tillfällen medverkat i TV och radio, bl.a. vid Riksdagens högtidliga öppnande och i Veckans konsert i SVT med Sjostakovitjs stråkkvartett nr. 8 i samarbete med skådespelaren Henric Holmberg – en föreställning som de även turnerade med i Rikskonserters regi. 2009 debuterade Indrakvartetten i Stockholms konserthus uppskattade stråkkvartettserie, en konsert som spelades in av Sveriges Radio och sedan dess repriserats vid flera tillfällen.
Parizad
Parizad – fem musiker från olika länder och musiktraditioner, presenterar persisk, bulgarisk och svensk folkmusik med gränslös spelglädje!
Traditionella och nykomponerade låtar med influenser från vitt skilda musiktraditioner och musikaliska skatter vävs ihop och tar dig med på en enastående musikalisk resa till persiska öknar, bulgariska berg och svenska skogar. Magisk a capelladuett med kvartstoner på persiska och bulgariska, svängig folkmusik och briljanta instrumentala utsvävningar i en underbar blandning. Denna musikaliska resa där vägarna korsas från öst och väst, når hjärta och själ och lämnar ingen oberörd! Parizad var en av tre finalister till ”Bästa kvinnliga världsmusikband” vid tävlingen inför Folk & Världsmusikgalan 2014 i Umeå arrangerad av RFoD. Här kan du läsa mer om Parizad
Lyssna här
Seraphimkvintetten
Pianokvintetten Seraphim består utav fem goda väninnor, tillika framstående kammarmusiker, som träffades under studietiden och några år senare bildade en ensemble. De spelar musik från olika epoker med fokus på kvinnliga kompositörer och sätter gärna ihop program med olika sättning där duos, trios, kvartett och kvintett varierar programformen. Kvintetten samarbetar gärna med andra musiker/sångare och gjorde sommaren 2015 ett lyckat program med sångerskan Monika Mannerström där de tillsammans tolkade sånger av Hugo Wolff.
Seraphimkvintetten består utav Claudia Bonfiglioli och Karin Eriksson, violiner, Karolina Weber Ekdahl, viola, Marianne Herresthal Hasselgren, violoncell och Karin Haglund, piano
Lyssna till Seraphimkvintetten här
Lycklig resa – en hyllning till Jan Johansson
Ett återkommande projekt som hade premiär på Ystad Jazzfestival sommaren 2015. Sedan dess har programmet spelats runtom i Sverige och utomlands flertalet gånger. Jan Lundgrens och Mattias Svenssons känsla för dessa klassiska låtar ur Jan Johanssons repertoar kombinerat med Martin Berggrens arrangemang för stråkkvartett är ett vinnande koncept som man aldrig tröttnar på att spela eller lyssna till!
Bonfiglioli Weber String Quartet är en systerkvartett som består av Claudia Bonfiglioli och Daniela Bonfiglioli, violiner, Karolina Weber Ekdahl, viola och Charlotta Weber Widerström, violoncell.
Lyssna gärna på konserten från Grünewaldsalen, Konserthuset i Stockholm.
Musikdagar i Arild
Sommaren 2014 var det premiär för Musikdagar i Arild. Den intima och stämningsfulla miljön i Arilds Missionshus är spelplats för flertalet konserter, och utöver det ges varje år en konsert på Arilds Vingård. Detta upplägg ger oss möjlighet att bjuda på flera genrer; allt från kammarmusik, barock och nyskrivet till visor, pop, jazz och musikal. Som vanligt får publiken möta unga begåvade musiker såväl som rutinerade artister. Konstnärliga ledare är cellisten Christina Wirdegren-Alin och jag. Festivalens hemsida: https://christinacello.com/
Följ oss genom att gilla festivalen på Facebook här
Laszlo Royale
Laszlo Royale är ett 16-mannaband som grundades 2018 av sångerskan Malena Laszlo och trummisen, arrangören Mats Engström.
Repertoaren kombinerar lättlyssnad jazz, latin jazz och retro popmusik i känsliga arrangemang som skapar en mysig atmosfär av glamour och nostalgi. Laszlo Royale har sedan några år tillbaka haft äran att spela på Nobelprisets bankett i Stockholms stadshus. Sehttps://www.facebook.com/laszloroyale/
Som orkestermusiker har Karolina medverkat i produktioner med bl a Malmös-, Sjaellands-, Helsingborgs-, Gävles- och Norrköpings symfoniorkestrar, på Norrlandsoperan, Norrbottens Kammarorkester, Malmö Opera, Kungliga Operan, Folkoperan, i Uppsala Kammarorkester, med Sveriges Radios Symfoniorkester, Kungl Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker, Västerås Sinfonietta, Stockholms Sinfonietta, Musica Vitae, Camerata Nordica och Stockholm Concert Orchestra (i de tre sistnämnda även som stämledare). Karolina verkar även som konsertmästare i kammarorkestersammanhang samt på Folkoperan.